Πως να πουλήσεις το παιδί σου και να νοικιάσεις τη μάνα του: H υπόθεση Porsche/VW

Λοιπον, η Porsche θέλει να πουλήσει τον εαυτός της στην VW και με τα λεφτά που θα πάρει να αγοράσει ολόκληρη την VW. Μπερδεύτηκε κανείς;

Λοιπόν το σενάριο έχει ως εξής. Η Porsche η αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να γίνει μέτοχος στη VW, τον όμιλο. Για να το κάνει αυτό δημιούργησε μια εταιρεία holding με το ευφάνταστο όνομα Porsche Holdings. Αυτή η νέα εταιρεία έγινε ιδιοκτήτης της Porsche της αυτοκινητοβιομηχανίας και ότι ποσοσού ιδιοκτησίας αγοράστηκε στον όμιλο VW που ούτε λίγο ούτε πολύ είναι 51%.

Τώρα η Porsche Holdings θέλει να αυξήσει το ποσοστό της στη VW αλλά δεν έχει χρήμα. Τι θα κάνει λοιπόν; Θα πουλήσει την Porsche την αυτοκινητοβιομηχανία στον όμιλο VW που θα φτάσει έτσι αισίως τις δέκα μάρκες: VW, Audi, Skoda, Seat, Lamborghini, Bentley, Bugatti, VW professional, Scania και τώρα Porsche.

Με τα λεφτά που θα πάρει θα αγοράσει και άλλες μετοχές στον όμιλο VW φτάνοντας το ποσοστό της στο 75%. Μιλάμε για γαμώ τα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο η Porsche Holdings και η οικογένεια που τη διαχειρίζεται (η συμπαθέστατη -νοτ- οικογένεια Πιχ, είπαμε από το γιο της αδελφής του Porsche) πέρνει την αξία της Porsche της αυτοκινητοβιομηχανίας σε χρήμα στο χέρι, όχι μόνο χωρίς να την χάνει, αλλά ουσιαστικά κερδίζοντας και τα δύο τρίτα της (όπως πάει) μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Τώρα τα ντεσού: Η Porsche Holdings θέλει με το μερίδιο που θα έχει στον όμιλο να αλλάξει έδρα και από την Κάτω Παναγιά Σαξονία να τη μεταφέρει στο ομόσπονδο κράτος του Baden-Wuttemberg. Γιατί; Γιατί έτσι τα λεφτά από τη φορολογία του ομίλου (που είναι πολλά, Άρη) θα πηγαίνουν σε αυτό το κράτος αντί της Σαξονίας.

Αυτό φυσικά η Σαξονία δεν το θέλει. Και έχει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει. Το κράτος της Κάτω Σαξονίας είναι μέτοχος στον όμιλο VW με 20%. Σύμφωνα με ένα ρημάδι νόμο που ισχύει στο κράτος αυτό, η μειοψηφία αυτή είναι αρκετή για να σταματήσει τέτοιου είδους αποφάσεις, προστατεύοντας ουσιαστικά από τη μία το ίδιο το κράτος στο δικαίωμα που έχει στον όμιλο VW και από την άλλη τον όμιλο VW από εξαγορά σε τρίτους.

Όμως αυτός ο νόμος ως προστευτικός είναι στο στόχαστρο της Ευρωπαικής Ένωσης που όπως φαίνεται θα ζητήσει “επίμονα” από το κράτος της Κάτω Σαξονίας να τον αλλάξει σύμφωνα με το πνεύμα της ελεύθερης αγοράς της Ευρώπης.

Εν όψει αυτής της αλλαγής στη νομοθεσία η Porsche Holdings με το 75% θα μπορέσει να φέρει τον όμιλο VW στο Baden-Wurttemberg κάτι για το οποίο θα την ευγνωμονεί αιώνια το κράτος αυτό (στο οποίο βρίσκεται και το Τσουφενχάουζεν, έδρα της Porsche).

Συγχρόνως η Porsche Holdings (και η ακατονόμαστη οικογένεια) θα πετύχει άλλα δύο τριγόνια με αυτό τον σμπάρο: Πρώτον επιτέλους η VW θα περάσει και πάλι στα χέρια των Porsche (των απογόνων του ιδρυτή της μάρκας από την οποία απομακρύνθηκε ως Ναζί -όχι ότι δεν ήταν) . Δεύτερον θα ξεφορτωθεί τον νυν CEO της Porsche της αυτοκινητοβιομηχανίας, Μάρτιν Βίντεκινγκ, αφού η μάρκα ως μέλος του ομίλου VW θα περάσει στις δικαιοδοσίες του μεγάλου αφεντικού, Μαρτιν Βιντερκορν. Μάρτιν ο ένας, Μάρτιν ο άλλος και μέχρι τη μέση τα ονόματά τους είναι ίδια, όμως ήταν ο δεύτερος, ο CEO του ομίλου VW που βρέθηκε στη Σανγκάη για την παρουσίαση της Porsche Panamera, παρότι ο πρώτος είναι ο καθήν αρμόδιος.

Οι φήμες και άλλα διάφορα διαψεύστηκαν αλλά η ουσία είναι ή ίδια: η Porsche δεν παίζεται!

Tags: ,