Volvo V40 με 299 ευρώ το μήνα. Έτσι διαφημίζει η Volvo το μικρομεσαίο της για τη βρετανική αγορά. Από κάτω περνούν γραμμές με τεχνικά χαρακτηριστικά της διαφημιζόμενης έκδοσης και οι ρύποι. Για το μέσο Έλληνα όμως αυτή η διαφήμιση είναι στα κινέζικα. Γιατί;

V40_299_choices_nobutton

Γιατί με 299 ευρώ το μήνα δεν «αγοράζεις» το V40. Το χρονομισθώνεις. Για τρία χρόνια. Τουτέστιν στην τριετία θα έχεις δώσει κάτι λιγότερα από 11.000 ευρώ, έναντι των 22.000 που κοστίζει καινούργιο. Και για τον μέσο Έλληνα αυτό θα σημαίνει ότι στην τριετία θα μείνει χωρία αυτοκίνητο. Για τον μέσο βρετανό όμως, αυτό σημαίνει ότι στην τριετία, πάνω που το Volvo θα είναι χθεσινή εφημερίδα, και θα αξίζει περίπου το ίδιο, θα το έχει ξεφορτωθεί και θα απολαμβάνει το ολοκαίνουργιο απόκτημά χρονομίσθωμά του. Και πάλι από την αρχή.

Έτσι λειτουργεί η αγορά καινούργιων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ταξινομήσεις μέσω λήζινγκ είναι περίπου το 80% της αγοράς. Όλοι οι υπόλοιποι αγοράζουν μεταχειρισμένο. Και ερχόμαστε στην Ελλάδα. Βλέπεις στην Ελλάδα όλα γίνονται απότομα. Έχασε το μεταχειρισμένο την (παράλογα) υψηλή τιμή μεταπώλησης και έπιασε τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Και περιμένουν τώρα κράτος, αυτοκινητάδες και αυτοκινητογράφοι να πάει να αγοράσει κανείς καινούργιο, όταν οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι τόσο χαμηλά.

Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Κρίση ξεκρίση, η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν πέντε χρόνια πριν, και την αλλαγή την έκανε η εξίσωση της τιμής των μεταχειρισμένων με αυτή του υπόλοιπου προηγούμενου κόσμου.

Το αυτοκίνητο είναι πάγιο, όχι περιουσία. Δεν μπορείς να πείσεις τον άλλον να διαθέσει είκοσι ή 30.000 ευρώ για να αγοράσει καινούργιο. Τελείωσε. Και όσο η ελληνική αγορά το περιμένει χωρίς να κάνει τίποτα, απλά θα ανοίγει τρύπες στο νερό με προσφορές και αποσύρσεις των 500 και 1000 ευρώ. Ποιος ενδιαφέρεται;

Η αγορά θέλει Volvo V40 με 300 ευρώ το μήνα. Αλλιώς, δίνει δέκα χιλιάρικα και αγοράζει A3 τετραετίας με λίγα χιλιόμετρα και πλήρες βιβλίο συντήρησης. Όχι. Όχι ελληνικό, αλλά εισαγωγής από Βέλγιο, πρώην λήζινγκ, με λίγα παραπάνω χιλιόμετρα, αν και με το ντίζελ έπαψε και αυτό αν είναι πρόβλημα.

Καλά, λήζινγκ υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει; Ποιος ιδιώτης αγοράζει όμως με λήζινγκ; Και δεν είναι το «αίσθημα» ιδιοκτησίας. Όχι, είναι το κόστος. Από τη μία το ότι το λήζινγκ αυτοκινήτου δεν περνάει στα (ιδιωτικά) έξοδα της εφορίας (όπως σε άλλες χώρες) ώστε να εκπίπτει ένα ποσοστό της δαπάνης (και να έχεις και ελαφρύνσεις για «πράσινα» μοντέλα κλπ). Τραγικό, αλλά ξέρουμε, στην Ελλάδα για κάθε ευρώ που δίνουμε για αυτοκίνητο φορολογούμαστε τρεις φορές. Μία στο ΦΠΑ, μία στον ΕΤΤ, και μία στο εισόδημα.

Το άλλο πρόβλημα, βέβαια, είναι οι ίδιες οι εταιρείες λήζινγκ και οι εισαγωγείς. Πρώτα απ’όλα, γιατί υπάρχουν οι πρώτες, όταν την δουλειά αυτή μπορούν να τις κάνουν οι δεύτεροι; Άλλο θέμα αυτό όμως. Το ζουμί είναι πως ο Βρετανός εισαγωγέας Volvo όταν χρονομισθώνει το V40 για 11.000 ευρώ στην τριετία, το έχει ήδη μεταπωλήσει ως μεταχειρισμένο άλλες  έντεκα στον μαντρά που θα το παραλάβει σε τρία χρόνια. Και θα το παραλάβει με φουλ σέρβις αντιπροσωπίας, τα λάστιχά του κάθε χρόνο, και με μεικτή ασφάλιση, θα είναι και αγρατζούνιστο. Και το πουλάει μετά αυτός δεκατέσσερις και βγάζουν όλοι.

Και έτσι ο Έλληνας μαντράς δεν θα αγοράζει το μεταχειρισμένο εισαγωγής. Θα έχει τα δικά του, εγχώρια μεταχειρισμένα. Ώστε να είναι αυτός που θα αγοράζει το υπόλοιπο της τιμής του αυτοκινήτου από τους Έλληνες εισαγωγείς, όχι τους ξένους. Ο εισαγωγέας θέλει όλο το χρήμα στην πρώτη ταξινόμηση, δεν τον ενδιαφέρει να εισπράξει κατόπιν τριετίας. Αν λοιπόν ο μαντράς δεν είναι μέρος αυτής της αλυσίδας, το σύστημα δε λειτουργεί.

Μέχρι λοιπόν να μπούμε σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς αυτοκινήτου, οι πωλήσεις καινούργιου θα είναι ελάχιστες, κρίση ή όχι κρίση. Όταν σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει τα μισά χρήματα κάθε καινούργιου αυτοκινήτου που ταξινομείται στις ευρωπαϊκές αγορές (όταν το εισάγει ως μεταχειρισμένο λήζινγκ τριετίας), τότε θα έχει λεφτά για να «αγοράσει» ολόκληρα τα δικά της. Μισά λεφτά σαν καινούργιο, μισά σαν μεταχειρισμένο.

Οπότε περιμένοντας να δω και εγώ την διαφήμιση της Volvo που μου δίνει το V40 με 300 ευρώ το μήνα, ξεφυλλίζω τις αγγελίες μεταχειρισμένων στη Γερμανία και καινούργιο αυτοκίνητο.

 

 

 

Tags: , , , ,

Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε? Τώρα, αλήθεια ξέρω. Είσαι το πιλάφι που κάθεται όλη μέρα στον καναπέ και πασπατεύει ένα λάπτοπ συζητώντας για κινητά τηλέφωνα, τι λάστιχα να βάλει στο “εργαλείο” και ανεβάζει απανωτά το ένα βίντεο κλιπ του Καρρά μετά το άλλο. Που το ξέρω? Το βλέπω στο Facebook.

To facebook και τα άλλα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κατακρίνονται από πολλούς: ο μεγάλος αδελφός, η απώλεια της ιδιωτικότητας (καινούργια λέξη για την Ελλάδα της αυλής και του κουτσομπολιού), η έκθεση στον κίνδυνο των αγνώστων, και αλλά πολλά.

Όμως το facebook έδωσε επιτέλους απάντηση στην πιο κοινότυπη ελληνική ερώτηση. Τώρα δε χρειάζεται καν να ρωτάς. Όλοι ξέρουν ποιος είσαι.

Read the rest of this entry »

Το ίδιο αυτοκίνητο, φθηνότερο στην παραγωγή: Όλοι χαρούμενοι

 

Κορόιδευε όσο θες. Όση χολή, μίσος, εμπάθεια, φλέγμα, ότι έχεις ρίχτο. Το γεγονός όμως δεν αλλάζει: ο όμιλος VW κρατώντας τη σχεδίαση των αυτοκινήτων του σταθερή, κάνει δήλωση, δεν κόβει λεφτά. Και η δήλωση λέει «εμείς είμαστε και κανένας άλλος». Κορόιδευε τώρα.

Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , ,

Κοίτα, ο καθένας “χτίζει” πάνω σε ότι έχει. Έτσι είναι. Η Porsche έχει πίσω μοτέρ, η Ferrari έχει κόκκινο χρώμα, η BMW έχει είχε εξακύλινδρα εν σειρά, και η VW έχει (ή προσπαθεί να κάνει ότι έχει) μόνο ένα μοντέλο.

Όμως το θέμα μας εδώ είναι η Citroen. Και η Citroen έχει παράδοση στα κονσερβοκούτια. Έτσι ξέρει να φτιάχνει κάμπριο αυτοκίνητα, τι θες τώρα.

To νέο DS3 cabriolet της Citroen

 

Tags: , , , ,

Ποιος τη θυμάται την ποδιά στο σχολείο; Αυτή τη μπλέ αηδία που ψωνίζαμε από το Μινιόν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Μας χάλασε η ποδιά και την καταργήσαμε. Μας έπνιγε την προσωπικότητά μας, μας στερούσε την μοναδικότητα και το χαρακτήρα μας, μας έκρυβε το στιλ. Και χωρίς ποδιά, μπήκαμε στο χορό του λάιφ-στάιλ και από  ομοιόμορφα ρομπότ γίναμε ομοιόμορφοι γκλαμουράδες. Τώρα, πλήρωνε!

Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , ,

Live and let die!

Αν δεν πήρες ποτέ γαλλικό αυτοκίνητο, αν αγοράζεις μόνο γερμανική «ποιότητα», αν σνομπάρεις οτιδήποτε δεν έχει κάτι από μπαουχάουζ, και λυπάσαι όσους έχουν μπλέξει με κατασκευές από το «νότο», τότε μάλλον δε θα σου καίγεται καρφί αν κλείσει η Peugeot.

Read the rest of this entry »

Tags: , , , , ,

Επειδή στην Ελλάδα όλες οι «εξισώσεις» με τις χώρες του Βορρά (ή της Δύσης) γίνονται σε συνθήκες πανικού, ξαφνικά και χωρίς καμία προετοιμασία, να μερικά άσχημα νέα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου στις αυτοκινητιστικές σου συνήθειες.

Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , ,

Πόσα χρόνια ψήφιζε ο Έλληνας Πασόκ; Νέα Δημοκρατία; Πόσα χρόνια ψήφιζε μία το ένα μία το άλλο; Και τώρα πραγματικά πιστεύει κανείς πως ο Έλληνας άλλαξε; Πως ξαφνικά ο Έλληνας θα ψηφίσει κάτι διαφορετικό γιατί πήρε απόφαση να σταματήσει να κάνει αυτό που τόσο καιρό ξέρει μόνο να κάνει; Για να το πω ξερά: Πιστεύει κανείς πως αν στις εκλογές τις άλλης Κυριακής βγει πρώτο κόμμα η αριστερά, θα είναι γιατί ο Έλληνας άλλαξε ή μήπως γιατί παραμένει ακριβώς ο ίδιος;

Read the rest of this entry »

Tags: , , , ,

Γίνονται εκλογές χωρίς αφίσες; Θυμάμαι παραμονές των εκλογών του 81, στο διθέσιο σχολείο μου κυκλοφορούσε ένα φοβερό μυστικό. Ένα μυστικό που δεν έπρεπε ποτέ κανείς μας να πει πουθενά. Ο δάσκαλός μας ήταν αφισοκολλητής. Αν και η σύνθετη αυτή λέξη μου ήταν άγνωστη, ένα πράγμα ήταν σίγουρο: ήταν παράνομο να είσαι αφισοκολλητής και γι αυτό οι άνθρωποι αυτοί έβγαιναν τα βράδια στα κρυφά. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: αν αυτό το μυστικό ήταν τόσο μυστικό, πως γίνεται να το ξέραμε όλοι, ακόμη και τα παιδιά επτά χρονών της δευτέρας δημοτικού; Δεν ήταν επικίνδυνο; Αν έπρεπε να είναι μυστικοί οι αφισοκολλητές, πως γινόταν να τους ξέρουμε όλοι;

Read the rest of this entry »

Tags: , , ,

Πρώτη αλλαγή της Ducati μετά την εξαφορά της από την Audi: Αλλαγή ονόματος και λογότυπου – Doocati!

Η Audi απέκτησε και μοτο-βιομηχανία! Ναι, από τώρα και στο εξής δε θα χτυπάει στα ίσα την BMW μόνο με τα αυτοκίνητά της, αλλά και τις μοτοσικλέτες της, τις περιβόητες Ducati Doocati. Όχι όμως πριν κάνει τις κατάλληλες “χειρουργικές” επεμβάσεις ώστε να μεταλαμπαδεύσει και στην Ducati Doocati το μυστικό της δικής της επιτυχίας.

Αυτές είναι λοιπόν οι πρώτες δεκαπέντε αλλαγές που περιμένουμε να δούμε στη Ducati Doocati τώρα που την ψώνισε η Audi.

Read the rest of this entry »

Tags: , ,

« Older entries