Πάρε ένα παλιό Audi A4, ή ένα νέο Seat Exeo

H ομοιοκαταληξία δεν ήταν από πρόθεση αλλά από έλλειψη καλύτερου τίτλου. Η ομοιότητα όμως μεταξύ του Audi A4 που μόλις μας άφησε χρόνους και το “νέο” Seat Exeo που θα μας παρουσιαστεί του χρόνου μάλλον είναι από οικονομία.

Δε μιλάμε δηλαδή για απλή ομοιότητα, μιλάμε για το ίδιο αυτοκίνητο με άλλα φανάρια καπό και μάσκα. Όχι;

Λοιπόν αυτό είναι το απελθόν Audi A4.

Audi A4 (το παλιό)

Audi A4 (το παλιό)

Και αυτό είναι το σχέδιο του Seat Exeo που οι ισπανοί καταχώρησαν στο ευρωπαικό κέντρο ευρεσιτεχνίας:

Seat Exeo (πρώτα σχέδια)

Seat Exeo (πρώτα σχέδια)

Τέτοια οικονομία! Καλά το σασί με την οροφή και την πίσω κολώνα είναι τα ίδια. Ίδιες είναι οι πόρτες, αλλά και τα φτερά εμπρός και πίσω έχουν ακριβώς τα ίδια κοψίματα. Όπως είναι οι εργαλειομηχανές από την Audi θα πάνε στην Ισπανία.

Πίσω τα ίδια:

Το Audi A4…

Audi A4 (το παλιό)

Audi A4 (το παλιό)

και το Exeo…

Seat Exeo

Seat Exeo

Κόστος μηδέν! Οι ισπανοί θα φτιάχνουν τα καπό, τους προφυλακτήρες και τις μάσκες, ένα εσωτερικό όσο όμορφο όσο του Leon (δηλαδή χάλια αλλά, πιο σημαντικά, έτοιμο) και θα μοντάρουν στην ίδια γραμμή παραγωγής.

Edit: Τελικά το εσωτερικό είναι και αυτό του Α4, μόνο που για να υπάρχει και μια διαφορά, είναι από το Α4 Cabrio. Whatever…

Ντροπή!

Όχι γιατί το Α4 ήταν κακό αυτοκίνητο, ίσα ίσα, για την εποχή του ήταν μια χαρά. Απλά αυτά γίνονται στο Ιραν. Τουλάχιστον η Khodro έχει την τσίπα και όταν αλλάζει τρία πράματα σε ένα 405 να εξακολουθεί να το λέει Peugeot!

Δηλαδή τι σχέση έχει αυτό το αυτοκίνητο με τα υπόλοιπα της γκάμας? Που είναι η σχεδίαση του Ντα Σίλβα που μας έπρηξε όταν παρουσίασε το Altea (και μετά τα άλλα δύο εκ των τριδύμων, Toledo και Leon). Τι σχέση έχει αυτό το αυτοκίνητο με το νέο Ibiza;

Είπαμε πως η Seat ήθελε ένα μεσαίο σεντάν και η πλατφόρμα του A4 θα έδινε τα σπορ χαρακτηριστικά χάρη στη διαμήκη τοποθέτηση του κινητήρα, όμως αυτό ρε παιδιά δεν βασίζεται στο Α4. Είναι το Α4. Και μάλιστα το παλιό!

Πόσο δύσκολο ήταν η Seat να έχει ένα σύγχρονο πρόσωπο με ένα αυτοκίνητο που μοιράζεται μηχανικά με το νέο A4. Όπως κάνει η Skoda με το Superb. Άλλαξε το VW Passat, αλλάζει και το Superb.

Τέτοιο αυτοκίνητο έχουμε να δούμε στην Ευρώπη από την εποχή που ήρθε το Daewoo Nexia. Ένα Kadett με άλλη μάσκα και ουρά όταν ήδη η Opel πουλούσε το Astra πρώτης γενιάς.

Εκτός και αν η Audi βλέπει τη Seat όπως έβλεπε η GM (Opel) τότε την Daewoo.

Tags: , , ,

No comments

Comments are now closed.