Γιατί δεν αγοράζω nVidia

No nVidia

Πριν αρχίσω τη γκρίνια οφείλω να ομολογήσω πως από το 1997 μέχρι το 2002 η ATi (η μεγαλύτερη αντίπαλος της nVidia) μου παρείχε δωρεάν κάρτες γραφικών (τουλάχιστον τέσσερις το χρόνο) για τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσα στην έρευνά μου.

Όμως πλέον πληρώνω ότι χρησιμοποιώ, και πολύ απλά την nVidia τη σιχαίνομαι!

Ξεκινώ αντίστροφα. Οι άνθρωποι είναι απίστευτα αλαζονικοί. Εντάξει έχουν το μεγάλο κομμάτι της πίτας στην αγορά καρτών γραφικών (στα intergrated και στο σύνολο η Intel είναι πρώτη) με ποσοστά κοντά στο 70-30 (nVidia/Ati), όμως το στιλάκι “we lough at competition” γενικά δεν το σηκώνω.

Πρόσφατα μάλιστα έκαναν και τη δήλωση πως “μόνο οι άγγλοι ασχολούνται με την Ati” και πως ο κόσμος των γραφικών τελειώνει με την γκάμα των δικών τους προιόντων.

Νωρίτερα ο (ταιβανέζος) πρόεδρος της έλεγε πόσο πρωτόγονοι είναι οι επεξεργαστές της intel σε σχέση με τις δικές τους GPU στην προσπάθεια της nVidia να κόψει τον αέρα του μεγαλύτερου κατασκευαστή CPU που τώρα ξεκινάει και εξελίσει ανταγωνιστικά προιόντα (κάρτες γραφικών).

Η nVidia βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού η AMD/Ati έχει ολοκληρώμενη πρόταση με CPU/GPU/Chipset και η Intel έρχεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο. H nVidia μένει αποξενωμένη με τις κάρτες τις μόνον.

Σε ποιό προσωπικό επίπεδο τώρα, το μόνο προιόν της nVidia που έχω αυτή τη στιγμή είναι το chipset στο PC της γυναίκας μου. Το motherboard είναι της Gigabyte και αλήθεια είναι πως είναι πλέον παλιό.

Όμως για αυτό φρόντισε κυρίως η nVidia, που μόλις 11 μήνες μετά την παύση της παραγωγής του chipset (nForce 3 Ultra) αποφάσισε πως δεν θα φτιάξει drivers για Vista αφήνοντάς μας με το “πτηνό” στο χέρι.

Η απόφαση, παρότι η nVidia ισχυρίζεται τεχνικό κώλυμα, έχει να κάνει με το ότι αυτό το chipset χρησιμοποιείται σε μητρικές για AMD με κάρτα γραφικών AGP. Δηλαδή, όπως το σύστημα της γυναίκας μου, μπορεί κανείς να έχει διπύρηνο επεξεργαστή, αρκετή μνήμη, SATA δίσκους και σύγχρονες κάρτες γραφικών DX10 από την ATI  ένα σύγχρονο σύστημα δηλαδή, χωρίς να χρειαστεί να αναβαθμίσει τα πάντα. Φυσικά αυτό δεν αρέσει στην nVidia που δεν έχει κάρτες AGP, ενώ αντίθετα στο PCI-E οι κάρτες της φιγουράρουν ως ταχύτερες από αυτές της ATI και άρα αποτελούν καλύτερη πρόταση αγοράς.

Ή όχι; Γιατί οι διαφορές για τις οποίες μιλάμε εδώ είναι της τάξης του 5-8% σε επιδόσεις που ούτως ή άλλως είναι επαρκέστατες για κάθε παιχνίδι 3D. Αγοράζοντας ATI/AMD έχεις όμως το κεφάλι σου ήσυχο πως δε θα σε αφήσουν στα κρύα του λουτρού, και πως το hardware σου θα υποστηρίζεται για πολλά χρόνια ακόμη. Προσωπικά, ήδη 10 χρόνια μετά, έχω κάρτες που δέχονται συνεχή αναβάθμιση σε drivers και παίζουν παντού και πάντα. Το ίδιο και τα chipset της ATI. Ειδικά τώρα που ανήκει στην AMD, η πιθανότητες ασυμβατότητας όταν όλα τα πράγματα σε έναν υπολιγστή είναι της ίδιας εταιρίας είναι μικρές.

Γιαυτό λοιπόν, εγώ δεν αγοράζω ποτέ τίποτα από την nVidia.

Tags: , , , ,