Εσύ ανακυκλώνεις, οι άλλοι;

Κάνεις ότι μπορείς, μαζεύεις πλαστικά, μπουκάλια, χαρτιά, γυαλιά, αλουμίνια και ανακυκλώνεις μεθοδικά. Συγκεντρώνεις τα τηγανισμένα λάδια και τα πας και αυτά για βιοκαύσιμο. Είσαι σίγουρος πως κάνεις ότι περνά από το χέρι σου ε; Κοιμάσαι…

Αναρωτήθηκες τι κάνουν οι άλλοι; Όχι, δε θα βγεις να κάνεις κήρυγμα για την ανακύκλωση, ούτε θα σώσεις τον κόσμο από την αμαρτία. Απλά, όπως διαλέγεις προιόντα με λίγη συσκευασία (ή όχι, δεν το σκέφτηκες ποτέ πως η καλύτερη ανακύκλωση είναι η μικρότερη σπατάλη, τουλάχιστον όταν είδες ένα μπισκότο στο μέγεθος του ευρώ τυλιγμένο σε πλαστικό διπλάσιου βάρους, τέλος πάντων) πρέπει να βλέπεις και τι κάνουν αυτοί στους οποίους δίνεις τα λεφτά σου, στο θέμα της ανακύκλωσης.

Γιατί αν εσύ έχεις μία φορά τα σκουπίδια σου, τότε τα μαγαζιά που ψωνίζεις έχουν πολύ περισσότερα. Και όσο και αν ανακυκλώνεις εσύ, αν εκείνοι τα πετάνε στους πράσινους κάδους, δεν γίνεται τίποτα.

Πόσο “πράσινοι” είναι λοιπόν οι επαγγελματίες που διαλέγεις; Γιατί οι περισσότεροι απλά τα πετάνε όπου βρουν.

Το τραγικό είναι πως ο μπλε κάδος της ανακύκλωσης είναι ακριβώς απέναντι. Απλά βαριούνται. Και πετάνε πολύ πράμα.

Και το “αγαπημένο” μου κατάστημα. Τρελή ανακύκλωση κάνουν και αυτοί. Και τούτοι εδώ έχουν ακόμη περισσότερα υλικά!

Τραγικό. Οι χειρότεροι όμως είναι αυτοί στις λαϊκές αγορές. Προσωπικά είναι ο λόγος που δεν ψωνίζω ΠΟΤΕ από λαϊκή αγορά. Δεν ανακυκλώνουν τίποτα (τελάρα, κούτες, σακούλες πάνε μαζί με τα σάπια στα σκουπίδια), προκαλούν τεράστια όχληση, αυτοκίνητα γυρίζουν γύρω γύρω να βρουν να παρκάρουν ή να παρακάμψουν και μετά περνάνε και τα οχήματα του δήμου να καθαρίσουν. Τεράστιο αποτύπωμα.

Tags: , ,