Επειδή η Pizza Hut δεν είναι ιταλικό φαγητό!

Fiat-Viaggio-1

Είναι η Pizza Hut ιταλικό φαγητό; H πίτσα μπορεί να είναι ιταλική, η συνταγή επίσης, τα υλικά ακόμη είναι ίδια, όμως η Pizza Hut είναι αμερικανική 100%. Το ίδιο συμβαίνει και με το Dodge Dart. Ή μάλλον συνέβαινε μέχρι τώρα.

Πάνω που η Fiat βρήκε τη χρυσή τομή και έφερε τον όμιλο Chrysler πάλι στα ίσια του, σκάει το νέο, για κάποιους αναμενόμενο κακό, και τα γκρεμίζει όλα. Εντάξει, σίγουρα ένα μικρομεσαίο σεντάν από τη Fiat δε θα αποτελέσει σε κανένα πλανήτη το απόλυτο best seller. Όσο πιο ενδιαφέρον και αν είναι από τα Marea, τα Duna και τα διάφορα άλλα άστοχα που έχει εμφανίσει η Fiat στο παρελθόν. Το πρόβλημα με το νέο Viaggio δεν έχει να κάνει με τη Fiat, έχει να κάνει με τη Dodge.

Η Dodge ήθελε να ξεφορτωθεί τη σαβούρα το Caliber που απέκτησε από την (άκυρη) συνεργασία της με τη Mitsubishi και να πάει σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, αμερικάνικο (χάτσμπακ Dodge, που ακούστηκε) και cooooool! Και το νέο Dart είχε το όνομα και τη χάρη.

Για όσους το απόλυτο full size της “από κει” ηπείρου, το Charger, ήταν ακριβό, μεγάλο ή τέλος πάντων too much ή too macho, το Dart ήταν αυτό που περίμεναν για να ξεκολλήσουν από τρεις γενιές πίσω Ford Focus (το σεντάν στην Αμερική είναι ακόμη το πρώτης γενιάς ευρωπαικό Focus), το κορεάτικο Chevrolet (καλό το Cruze αλλά το γονίδιο δεν κρύβεται), ή οτιδήποτε “Made in USA” ή όχι με γιαπωνέζικο σήμα.

Το Dodge Dart έχει το δυναμικό να φέρει το αμερικανικό αυτοκίνητο στην οικονομική από κάθε άποψη έκφρασή του, στο προσκήνιο. Και όχι, τα ιταλικά του γονίδια δεν πειράζει κανέναν. Ούτε η πλατφόρμα της Giullietta, ούτε οι κινητήρες του Punto. To Dart έχει την απαραίτητη αμερικανίλα, παρότι επί της ουσίας δείχνει σαν ένα από εκείνα τα σχέδια του Pininfarina που πουλάει κωψοχρονιά στους κινέζους (αν και πουθενά στα δελτία δεν γίνεται καμία αναφορά στον Pininfarina, έχω μια πολύ βάσιμη υποψία).

Ναι, μέχρι εδώ η Αμερική πετάει τη σκούφια της με το νέο Dart, “καταπίνει” την ιταλικότητά του με τον ίδιο τρόπο που κόλλησε στην Pizza τη λέξη Hut και μετέτρεψε την ναπολιτάνικη φτωχοσπεσιαλιτέ σε σήμα κατατεθέν αμερικάνικου τζάνκ.

Το Dart είναι το νέο American Dream, είναι το δεύτερο ημίχρονο που υπόσχεται ο Clint Eastwood. Είναι το πρώτο καινούργιο “imported from Detroit” αυτοκίνητο και αυτό το κάνει στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης το σύμβολο της νέας μετά-κρίσης εποχής.

Και πάνω που η σκόνη που έχει σηκωθεί έχει κρύψει κάθε αμφιβολία, κάθε γκρίνια και παράπονο, έρχεται η Fiat και την καταλαγιάζει μονομιάς, αποκαλύπτοντας την πικρή, σκληρή αλήθεια:

Το Dodge Dart είναι απλά ένα μικρομεσαίο σεντάν για τη Βραζιλία, την Τουρκία και την Κίνα. Αυτές τις αγορές που αγόρασαν πιο πριν τα διάφορα Linea, Marea κλπ περίεργα μοντέλα. Το καμάρι της Αμερικανικής ανάκαμψης, η βραχνάδα στη φωνή του Dirty Harry, είναι ο αντικαταστάτης ενός Punto με κώλο. Είναι το επόμενο ταξί στους δρόμους του Αμάν, το επόμενο παγιδευμένο ρημάδι έξω από κάποιο τέμενος της Βαγδάτης.

To badge engineering έρχεται να πληγώσει ακόμη μια φορά την Dodge. Λες και δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος, λες και δεν κατάλαβαν πως δε μπορείς να δίνεις σε ένα Mitsubishi Galant το όνομα Dodge Challenger και να περιμένεις να κρατήσεις τα προσχήματα. Λες και δεν πέρασαν από δεκαετίες απανωτής υποβάθμισης λανσάροντας το ένα captive import μετά το άλλο για να φτάσουν στο χείλος το γκρεμού (από το οποίο τους έσωσε η Fiat).

Θα έπρεπε λοιπόν να καταλάβουν πως είναι διαφορετικό να βαφτίζεις ένα Chrysler, Lancia και αλλιώς να λανσάρεις το ίδιο αυτοκίνητο, εξ αρχής, με δύο σήματα, τη μία Dodge και την άλλη Fiat.

Μπορεί να είναι και οι δύο περιπτώσεις badge engineering. Μπορεί στην Αγγλία ο άγγλος να ψωνίζει τη Lancia Delta με σήματα Chrysler, και στην Ιταλία το 300 με σήματα Thema, όμως αυτές είναι περισσότερο κινήσεις που αφορούν το logistics, το πώς μοιράζεις τους διανομείς σε κάθε χώρα και το πιο σήμα έχει σημασία. Και στην τελική ούτε η Chrysler θίγεται αν ένα μοντέλο της βαφτιστεί Lancia, ούτε το αντίστροφο. Στο κάτω κάτω, παρά τις απολύτως διαφορετικές προελεύσεις, το βασικό στοιχείο και στις δύο μάρκες δεν διέφερε πολύ. Ενώ συγχρόνως τα μοντέλα προυπήρχαν στις αντίστοιχες μάρκες πριν γίνει η «ένωση», με αποτέλεσμα να είναι σαφές σε όλους περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Η Delta είναι Lancia (ότι σήματα κι αν έχει), η Thema είναι Chrysler 300, ασχέτως με το τι έχει κολλημένο πάνω στη μάσκα.

Το Dodge Dart όμως; Τι είναι; Είναι Dodge ή Fiat; Είναι ένα παιδί με δύο πατέρες; Πως γίνεται αυτό όμως όταν το γονίδιο είναι σαφές; Όταν ξέρεις πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο βασικά ιταλικό;

Εδώ είναι το πρόβλημα. Εδώ είναι η διαφορά αυτού του badge engineering με το Fiat Freemont και την περίπτωση της Chrysler. To Dart έχει ανάγκη να είναι αμερικανικό. Και το είχε πετύχει. Μέχρι που ήρθε το Fiat Viaggio. Και το ξε-πέτυχε. Και έκανε το Dart άλλο ένα captive import. Άλλο ένα Dodge Colt που αντί για γιαπωνέζικο αυτή τη φορά είναι ιταλικό. Σα να μετονομάστηκε η Pizza Hut σε “Pizzaria Napoli”. Καλή τύχη!

Tags: , , , , , , , , , , ,